Pokončni rezervoar za zrak

Pokončni rezervoar za zrak je izdelan po CE standardih in vsakemu je priložen Certifikat proizvajalca. Oprema rezervoarja: manometer, certificiran varnostni ventil, krogljični ventil in pipa za izpust kondenza.

Večja posoda pomeni manjše število vklopov kompresorja. Pravilno izbrana velikost kompresorske posode je pomembna za najboljše delovanje kompresorja. Odtekanje kondenza iz pokončnega rezervoarja je učinkovito, ker se kondenz lahko zbira na najnižji točki.

Pokončni rezervoarji so lahko prašno barvani ali pocinkani in so na voljo v velikostih od 100 l do 5000 l ter od 11 do 16 bar tlaka.

Rezervoarji do velikosti 270 l in 11 bar delovnega tlaka ne potrebujejo prijave na Ministrstvo za gospodarstvo.

 

 

Pokoncni_rezervoar.png

Pokoncni_rezervoar_karakteristike.png

 

 

Prostor za shranjevanje zraka, ki ga dobimo s pravilno izbrano velikostjo rezervoarja pomaga pri nadzoru kompresorja, zaradi česar je sistemski tlak bolj stabilen in upočasnjuje cikle obremenitve/praznjenja ali zagona/ustavitve kompresorja. Zadostna količina prostora za shranjevanje zraka prispeva k učinkovitejšemu delovanju kompresorja, podaljša njegovo življenjsko dobo in zmanjša porabo energije. Običajno velja, da je primerna velikost rezervoarja vsaj 30 l na vsakih 100 l/min, ki jih proizvede vaš kompresor. Toda običajno se pojavi vprašanje, kam postaviti rezervoar; naj bo nameščen kot »mokro skladišče« pred sušilnikom zraka in filtri ali naj bo nameščen kot »suho skladišče« za sušilnikom in filtri.

 

Namestitev sušilnika zraka za rezervoarjem zraka je tradicionalna metoda, namestitev sušilnika pred rezervoarjem pa je modernejši pristop. Kljub temu ima vsaka postavitev svoje prednosti in slabosti in vsaka je morda bolj primerna za določene aplikacije.

 

Nekateri uporabniki postavijo rezervoar pred sušilec zraka. Temu bi lahko rekli "mokro skladišče", ker je stisnjen zrak v njem še vedno nasičen z vlago. V rezervoarju se zrak ohladi, zato voda in vsebovano olje lahko odtečeta na dno rezervoarja namesto, da bi preplavila sušilec. Ker omogoča odvajanje vlage iz zraka, mokri rezervoar zelo olajša delo sušilca zraka. Pretvornik tlaka kompresorja ima čas za pravilen nadzor tlaka, kar pomaga zmanjšati prepogoste vklope kompresorja. Po drugi strani pa bi v primeru nenadne povečane porabe, ki bi presegala zmogljivost kompresorja, sistem črpal zrak iz kompresorja in rezervoarja hkrati. Ker pa so sušilci običajno dimenzionirani tako, da se ujemajo z zmogljivostjo kompresorja, bi to povzročilo, da bi bila zmogljivost sušilca presežena. To pa bi omogočilo vlagi vstop v sistem in bi zmanjšalo kakovost zraka.

 

V primeru, da postavite rezervoar za sušilcem zraka in filtri gre stisnjen zrak v »suho skladišče«. Čeprav sušilcu ne pomaga s predhodnim odstranjevanjem kondenza ima ta postavitev svoje prednosti. Shranjeni zrak je predhodno posušen in filtriran, tako, da je vsako nenadno porabo zraka mogoče zadovoljiti s suhim zrakom, ki je shranjen v rezervoarju in ne obremenjuje sušilca zraka po nepotrebnem. Ker pa obstaja razlika v tlaku v sušilcu in filtrih, suhi rezervoar izgubi svojo učinkovitost zmanjševanja frekvence ciklov obremenitve/praznjenja kompresorja. Na primer, če je izguba tlaka na sušilcu 0,3 bar in izguba na filtrih 0,2 bar, bo skupna izguba tlaka 0,5 bar zmanjšala delovni tlak v suhem rezervoarju.

 

Torej, ali se odločiti za uporabo rezervoarja mokrega ali suhega zraka? Zakaj pa ne oboje? Namestitev rezervoarja zraka pred in za sušilcem omogoča izkoriščanje prednosti shranjevanja mokrega in suhega zraka; rezervoar mokrega zraka pred sušilcem zagotavlja nadzor nad shranjevanjem in izpuščanjem kondenza, drugi rezervoar suhega zraka pa lahko zadovolji nenadno povpraševanje. Zračni rezervoarji so ključne komponente sistemov stisnjenega zraka, ki zagotavljajo shranjevanje, izpust kondenzata in modulacijo tlaka. Običajno je priporočljivo, da je 1/3 prostora za shranjevanje moker zrak in 2/3 prostora za shranjevanje suh zrak.

 

Poglejte tudi:

KAKO ZMANJŠATI VSEBNOST VODE V KOMPRIMIRANEM ZRAKU?

KAKO ZMANJŠATI VSEBNOST OLJA V KOMPRIMIRANEM ZRAKU?

KAKO RAVNATI Z IZLOČENIM KONDENZATOM?

KAKO ODKRITI PUŠČANJE STISNJENEGA ZRAKA?

 

 

 

Podobni izdelki v POKONČNI REZERVOAR:

Dodatna_oprema_za_komprimiran_zrak.jpgTalni_kompresorji_na_podnozju.jpgBatni_kompresor_TIHI...png

lanco_glava.png