Olje v stisnjenem zraku

Čeprav je voda v komprimiranem zraku pogostejša, je lahko olje prav tako moteče saj povzroči škodo na opremi in zahteva drage izpade zaradi popravil. Na primer pri barvanju, bodo oljne meglice in hlapi resno vplivali na kakovost končnega izdelka.

Najučinkovitejši način odstranjevanja olja iz komprimiranega zraka je VEČSTOPENJSKA FILTRACIJA S SPECIALNIMI FILTRI. Na splošno vsaka stopnja filtriranja s specialnimi filtri za zrak odstrani drugačno vrsto nečistoč; uporabljajo se za odstranjevanje vlage, umazanije in prahu ter olja. Ker se lahko oljna meglica in hlapi ter ostale nečistoče naberejo v ceveh stisnjenega zraka med kompresorjem in strojem ali orodjem, je filtracija čim bliže mestu uporabe na splošno najprimernejši način odstranjevanja olja iz stisnjenega zraka. Za najboljše rezultate mora biti zrak predhodno čim bolj osušen preko sušilca zraka.

Separacijska filtra PM in HM in filter z aktivnim ogljem CM namreč zagotavljajo slabše rezultate, če je v filtru prisotna voda. Pravilno nameščen separacijski filter lahko skupaj z ustreznim predfiltrom zmanjša količino olja v stisnjenem zraku na približno 0,01 mg/m3. Filter z aktivnim ogljem pa zmanjša količino olja na 0,003 mg/m3.

• Stisnjen zrak, ki pride iz kompresorja vsebuje prah, olje, rjo in vodo. Ko stisnjen zrak vstopi v prvi filter QM se manjši delci začnejo združevati v večje in tudi voda kondenzira v večje kapljice. Ti večji delci se vsesajo v vložek filtra, voda pa z delci nečistoč teče po steni filterskega ohišja in se izloči preko avtomatskega izpustnega ventila. Ta filter popolnoma odstrani trde delce.

• Nato stisnjen zrak vstopi v mrežo filtra druge stopnje PM. Kljub prvi stopnji filtracije še vedno ostajajo vodne in oljne kapljice. Ponovno se uparijo, pretvorijo in filtrirajo. Stopnja filtracije v tem filtru doseže 1 micr.

• Končno gre zrak v tretjo stopnjo filtracije, v separacijski filter HM. Tu lahko natančnost filtracije doseže 0,01 mikrona. Posledično dobimo čist in suh stisnjen zrak.

• Filtri z aktivnim ogljem CM se uporabljajo za odstranjevanje vonjav in hlapov. Ti filtri se uporabljajo predvsem za prehrambene procese in/ali tam, kjer se proizvaja zrak za dihanje. Ogljik se uporablja za absorpcijo onesnaževal in je zaradi velike površine zelo učinkovit pri opravljanju te naloge.

Upoštevajte, da finejše vrednosti povečajo padec tlaka skozi filter, kar pomeni višje stroške energije za stiskanje zraka. Poleg tega se finejši filtri hitreje zamašijo, kar tudi poveča padec tlaka. Zato je pomembno, da filtracija poteka v zaporedju filtrov QM-PM-HM-CM.

 

 

Poglejte tudi:

KAKO ZMANJŠATI VSEBNOST VODE V KOMPRIMIRANEM ZRAKU?

KAKO RAVNATI Z IZLOČENIM KONDENZATOM?

KAKO ODKRITI PUŠČANJE STISNJENEGA ZRAKA?

 

 

 

 

Vijacni_kompresor_Fini.jpgBatni_kompresor.jpgDodatna_oprema_za_komprimiran_zrak.jpg

lanco_glava.png