Voda v stisnjenem zraku

Vlaga je stranski produkt stiskanja zraka, ki se ji ne moremo izogniti. Količina vlage v stisnjenem zraku pa je neposredno povezana s količino vlage v vsesanem zraku in koliko je zrak stisnjen.

Tudi, ko delate v zaprtih prostorih je v zraku okoli vas vedno prisotna določena raven vlage. Na srečo obstaja več ukrepov s katerimi lahko zmanjšate nepotrebno vlago v prostoru in tako kompresorju zagotovite vsesan zrak s čim nižjo stopnjo vlage in poskrbite, da ima tudi komprimiran zrak, ki ga proizvede kompresor nižjo vsebnost kondenza.

Zagotovite ustrezno prezračevanje, ki zmanjša naravno prisotno vlago.

Uporabite ventilatorje, ki bodo pomagali osušiti zrak.

Odstranite stoječo vodo v prostoru, v katerem je vaš zračni kompresor, vključno z območji, ki so mokra zaradi puščanja ali razlitja.

Očistite filtre klimatske naprave, ker zamašeni ali pokvarjeni filtri lahko povzročijo prekomerno vlago.

Izolirajte prostor, kar bo v prostoru zagotavljalo konstantnejšo temperaturo in preprečilo, da bi hladen ali vlažen zrak prodrl v notranjost in povzročil nabiranje vode v kompresorju.

Uporabite dovolj zmogljiv zračni kompresor, ker, če je vaš kompresor premajhen, se bo verjetno pregrel, ko bo poskušal slediti porabi zraka. Ko začne temperatura v premajhnem rezervoarju naraščati, se bo pojavila vlaga.

Vzdržujte in čistite zračni filter kompresorja, ki je namenjen ločevanju nečistoč iz vhodnega zraka, vključno z vodo in vlago.

Redno izpuščajte vodo iz rezervoarja. Tik nad izpustno pipo na spodnji strani rezervoarja je mesto, kjer se nabirajo nečistoče (vključno z delci, oljem in odvečno vlago). Rezervoar je treba redno prazniti, da preprečite rjavenje ali zamašitve.

Načrtujte preventivne vzdrževalne preglede, ker je to najboljši način za učinkovito delovanje vašega zračnega kompresorja in omogoči, da odkrijete nepravilnosti, preden pozneje prerastejo v pomembnejše in dražje težave. Prav tako boste s preventivnimi pregledi zmanjšali možnost zastojev v primeru okvare ali popravila kompresorja.

Na tlačnem razvodu izdelajte eno ali več vodnih pasti. To je cev nameščena na najnižji točki tlačnega razvoda in omogoča zbiranje vode, da jo je mogoče izpuščati iz sistema. Vodna past se uporablja za odvajanje vode iz cevi za stisnjen zrak, saj se zrak postopoma ohlaja v tlačnem razvodu.

 

Vlagi ne morete popolnoma preprečiti, da bi vstopila v vaš kompresor, jo pa lahko odstranite iz sistema.
Poznamo več vrst opreme za odstranjevanje kondenza iz komprimiranega zraka:

ODVAJALCI KONDENZA – mehanski ali avtomatski.

KONDENZ LONČEK odstrani iz komprimiranega zraka približno 50% vode.

CIKLONSKI SEPARATOR KONDENZA iz komprimiranega zraka odstrani 60% kondenza vključno z vodno paro.

SPECIALNI ZRAČNI FILTRI iz komprimiranega zraka popolnoma odstranijo trdne delce, olje in kondenz, vendar je priporočljivo pred filtre postaviti sušilec zraka.

HLADILNIŠKI SUŠILEC ZRAKA komprimiran zrak ohladi na +3°C in odstrani vodo in vodno paro preko avtomatskega odvajalca.

ABSORBCIJSKI SUŠILEC ZRAKA komprimiran zrak osuši na -40°C oz. -70°C, kar zagotavlja ultra suh zrak.

 

 

Poglejte tudi:

KAKO ZMANJŠATI VSEBNOST OLJA V KOMPRIMIRANEM ZRAKU?

KAKO RAVNATI Z IZLOČENIM KONDENZATOM?

KAKO ODKRITI PUŠČANJE STISNJENEGA ZRAKA?

 

 

 

 

Vijacni_kompresor_Fini.jpgBatni_kompresor.jpgDodatna_oprema_za_komprimiran_zrak.jpg

lanco_glava.png