REDNI SERVIS IN VZDRŽEVANJE VIJAČNEGA KOMPRESORJA

 

Vzdrževanje vašega vijačnega kompresorja zahteva tedenske preglede, mesečno vzdrževanje in redno vzdrževanje.

 

Tedenski pregled:

►Preverite nivo olja z uporabo kontrolnega stekla. Ne pozabite doliti olja, če je nivo padel. Delovanje kompresorja s premalo olja lahko poškoduje bistvene komponente, povzroči prezgodnjo obrabo in skrajša življenjsko dobo kompresorja.

NIKOLI NE MEŠAJTE RAZLIČNIH VRST OLJA. Če se to zgodi zamenjajte tudi oljni in separator filter.

►Izpustite kondenz iz rezervoarja za zrak. Tik nad izpustno pipo na spodnji strani rezervoarja je mesto, kjer se nabirajo nečistoče (vključno z delci, oljem in odvečno vlago). Rezervoar je treba redno prazniti, da preprečite rjavenje ali zamašitve.

►Izpustite vodo iz oljnega rezervoarja kompresorja. Voda izvira iz kondenzacije in se najpogosteje pojavi pri kompresorjih, ki premalo obratujejo. Prisotnost vode se kaže s penjenjem ali mlečno barvo olja. Iz tega razloga je priporočljivo vodo, ki se nabere v oljnem rezervoarju redno izpuščati. Ker olje plava na vodi, bo voda iztekla takoj, ko boste odvili oljni čep na spodnjem delu oljnega rezervoarja. Ko priteče olje, nazaj privijte oljni čep.

►Očistite odvajalce kondenza.

►Preverite puščanje olja. Najlažje puščanje olja opazite med rednimi pregledi.

►Preverite puščanje zraka. Povprečen sistem izgubi med 30 % in 50 % zraka zaradi puščanja. Problem pri odkrivanju puščanja zraka pa je v tem, da je 80 % puščanja zraka neslišnega. Tukaj preberite kaj lahko storite:

 

Mesečni pregled:

►Očistite vse izpostavljene površine, še posebej rebra hladilnika, da odstranite prah in umazanijo, ki omejuje hlajenje kompresorja in povzroči previsoko delovno temperaturo.

►Preverite zračni filter in ga očistite s stisnjenim zrakom, od znotraj proti zunanjosti. Nato preverite proti svetlobi za morebitne razpoke. Če opazite razpoke zamenjajte zračni filter.

►Operite protiprašni filter z vodo in detergentom in ga popolnoma posušite preden ga postavite nazaj v okvir.

 

Redno vzdrževanje:

Namen kvalitetnega rednega vzdrževanja je poleg izvršitve rednega servisa, preveriti delovanje kompresorja, predvideti težave preden se pojavijo in jih odpraviti preden povzročijo višje stroške in drago zaustavitev proizvodnje.

►Menjava kompresorskega olja. Olje sčasoma izgubi na kvaliteti, zato ga je treba menjati po urniku, ki ga priporoča proizvajalec. Običajno je to pri 4000 urah oz. enkrat letno, ob predpostavki, da kompresor deluje pri 85 °C. Priporočljivo je, da menjate olje pogosteje, če vaš kompresor deluje pri visokih temperaturah.

►Menjava oljnega filtra vsakih 4.000 ur oz. enkrat letno, da odstranite nečistoče in druge snovi v olju.

►Menjava zračnega filtra vsakih 2.000 ur oz. enkrat letno, da ohranite kakovost stisnjenega zraka, ki ga zagotavlja vaš kompresor.

►Menjava separatorja olja vsakih 4000 ur oz. enkrat letno, da ohranite pravilno mazanje kompresorja.

 

 

Redni servis vijačnega kompresorja

Pred kakršnimi koli posegi v kompresor se prepričajte, da je izklopljen.

ZAMENJAVA ZRAČNEGA FILTRA (slika 8)

Dvignite pokrov ohišja zračnega filtra in izvlecite zračni filter D. Ko zamenjate zračni filter bodite pazljivi pri ponovnem sestavljanju ohišja filtra, kajti le tako preprečite vdor prahu v kompresor. Kompresor naj nikoli ne obratuje brez zračnega filtra.

Redni_servis_vijacnega_kompresorja-zracni_filter.png

ZAMENJAVA OLJNEGA FILTRA (slika 9)

Ročno odvijte oljni filter E (ali po potrebi uporabite ustrezno orodje za menjavo filtrov), tako, da ga zavrtite v nasprotni smeri urinega kazalca. Na rob in na tesnilo novega filtra vedno nanesite nekaj olja, preden ga namestite z vrtenjem v smeri urinega kazalca.

ZAMENJAVA SEPARATOR FILTRA (slika 9) 

Ročno odvijte separator filter F (ali po potrebi uporabite ustrezno orodje za menjavo filtrov), tako da ga zavrtite v nasprotni smeri urinega kazalca. Potem ko ste rahlo namazali tesnilo separatorja in o`ring, namestite nov separator filter tako, da ga vrtite v smeri urinega kazalca.

Redni_servis_vijacnega_kompresorja-oljni_in_separator_filter.png

ZAMENJAVA OLJA (slika 10)

Olje najlažje odteče, ko je kompresor vroč - nad 70 °C.

• Ob dobavi kompresorja priloženo odtočno cev namestite na pipo B na dnu oljnega rezervoarja.

• Odvijte oljni čep iz odprtine A, odprite ventil in pustite, da olje odteče v prej pripravljeno posodo.

• Zaprite pipo B in izvlecite cev.

• V odprtino A dolijte novo olje in ponovno namestite oljni čep.

Oznaka, pritrjena na oljni rezervoar kompresorja, označuje točno vrsto olja uporabljenega pri prvi vgradnji. Svetujemo vam, da to vrsto olja uporabljate pri vseh menjavah.

Redni_servis_vijacnega_kompresorja-menjava_olja.png

• Namestite stranice ohišja kompresorja. Kompresor naj zaradi varnosti in zaradi pravilnega hlajenja nikoli ne obratuje z odprtim ohišjem!

• Zaženite kompresor in ga pustite delovati 5 minut, nato ga izklopite. Izpustite ves zrak in počakajte 5 minut preden preverite nivo olja. Po potrebi olje dolijte.

• Resetirajte kompresor.

 

Z ODSTRANJENIMI FILTRI IN OLJEM RAVNAJTE V SKLADU Z VELJAVNO ZAKONODAJO!

 

 

 

Poglejte tudi:

Servisni kit LLK za redni servis na vijačnem kompresorju

Olje za vijačni kompresor

Odpravljanje napak pri delovanju vijačnega kompresorja

 

 

Vijacni_kompresor_Fini.jpgBatni_kompresor.jpgDodatna_oprema_za_komprimiran_zrak.jpg

lanco_glava.png